Specialisatie


Geweld en posttraumatische gevolgen
 
Het centrum Woman’Dō is gespecialiseerd in de begeleiding van (jonge) vrouwen en meisjes die zich in migratiesituaties bevinden in België ten gevolge van het geweld waarvoor zij zijn gevlucht.

Meestal vindt dit geweld plaats in een context van gendergerelateerd geweld.

Een groot aantal onder hen is slachtoffer van Vrouwelijke Genitale Verminking, gedwongen huwelijk, oorlogs- of repressief geweld in een politionele of politieke context.  In dit kader werden ze vaak ook slachtoffer van gendergerelateerd geweld, m. n. fysiek, psychisch en seksueel geweld die ernstige trauma’s tot gevolg kunnen hebben. De (jonge) vrouwen en meisjes zijn erg getekend door de gewelddadige evenementen dat ze hebben ondergaan.

Wanneer deze vrouwen naar ons doorverwezen worden, vertonen ze vaak diverse symptomen  die kaderen in het posttraumatisch stresssyndroom. Dit syndroom kan uitgesproken en zeer chronisch zijn, nl. een extreme waakzaamheid van posttraumatische aard, ernstige slaap- en humeurstoornissen, dissociatieve reacties, op indringende manier herbeleven van de traumatische gebeurtenissen, motivatieverlies, in zichzelf gekeerd zijn en verlies van vertrouwen in de mensen.
 
De posttraumatische begeleiding die we bieden houdt rekening met deze verschillende dimensies dankzij een specifieke en geïntegreerde benadering, psycho-corporele en transculturele dimensie, en een bijzondere aandacht voor het emotionele, seksuele en reproductieve leven.